Zdjęcie tygodnia (marzec 2016 | 1) – pasta termoprzewodząca

Zdjęcie tygodnia6 lutego odbywa się nieoficjalny Światowy Dzień Nutelli. Bodajże rok temu, z tej właśnie okazji, ten pyszny lecz niekoniecznie zdrowy czekoladowo-orzechowy krem doczekał się ciekawego testu powiązanego z branżą komputerową. Firma Cooler Master postanowiła użyć tego smakołyku jako pastę termoprzewodzącą dla procesora. Test zakończył się sukcesem. Parametry pracy procesora nie odbiegały od normy. Oczywiście na krótką metę, bo czekoladowy krem dosyć szybko traci swoje „poboczne” właściwości. Skąd pomysł by o tym wspomnieć? Otóż, niedawno mieliśmy okazję sprawdzić co kryje się pod radiatorem w jednym z laptopów jaki został u nas pozostawiony w celu diagnozy. Ujrzeliśmy ciekawy twór o konsystencji masła orzechowego (skojarzenie Panów) lub złotego lakieru do paznokci (skojarzenie Pań). Po zbadaniu tematu, dopasowaliśmy rodzaj użytej pasty do struktury produktu. Znaleźliśmy nawet jej test w porównaniu do innych, niekoniecznie drogich specyfików. W skrócie – różnica około 18 stopni Celsjusza na niekorzyść „masła orzechowego”. W laptopie to dużo. To, jak się ten twór znalazł w tym urządzeniu pozostawię bez komentarza…

Pasta termoprzewodząca